A A

Algemene informatie

Algemene informatie
1. Verschillen tussen 1- en 2-delige systemen.
2. De huidplakken van EuroTec.
3. De zakjes van EuroTec.
4. Het staaffilter.
5. De kleeflaag.

1. Verschillen tussen 1- en 2-delige systemen.

U weet waarschijnlijk dat er verschillende soorten systemen zijn om uw stoma te verzorgen. We hebben het altijd over een 1-delig en een 2-delig systeem.
Bij het 1-delig systeem vormen het stomazakje en de kleeflaag één geheel.
Bij het 2-delig systeem zijn plak en zakje gescheiden van elkaar.
Verder zijn er nog enkele tussenvormen, die qua eigenschappen tussen 1- en 2-delige systeem inzitten.

De keuze is aan u, het gaat tenslotte om uw stoma en uw leven. Het systeem waarbij u zich het meest prettig en veilig voelt is bepalend. Het moet natuurlijk ook geschikt zijn voor uw stoma, dus geen lekkages geven of uw huid beschadigen. Om uw keuze te vergemakkelijken volgt hieronder een kort overzicht van de mogelijke voor- en nadelen.

 

1-delig systeem 2-delig systeem
Dunne kleeflaag volgt de contouren van de huid beter. Plak is dikker en wat stugger door de flensring.
Zakje wisselen kost meer tijd. Zakjes zijn snel te wisselen, plak wisselt u 1 à 2 keer per week
Colozakjes wisselt u zo’n 2-3 keer per dag, ileo- en urozakjes wisselt u dagelijks. Dit kan voor een gevoelige huid ongunstig zijn. De plak blijft 2-4 dagen zitten. Dat geeft de huid meer rust en is dus minder schadelijk. Dikkere plakken zijn ook veiliger.
Als het materiaal eenmaal op de huid zit, is verandering van stand niet meer mogelijk. Het zakje kan gedraaid worden ook als het al op de plak zit.
Heel plat op de buik, nauwelijks zichtbaar. Is redelijk plat, maar soms toch iets zichtbaar.
De stoma is kwetsbaarder achter alleen een dun laagje plastic van het zakje. De stoma is beter beschermd door de flens.
Systeem is platter en neemt dus minder ruimte in beslag. Vraagt iets meer ruimte in de bagage.
1-delige systeem is duurder, omdat de (dure) kleeflaag steeds wordt weggegooid. 2-delige systeem meestal goedkoper (bij goed gebruik).
Kan een schoner ‘gevoel’ geven, omdat alles in één keer wordt verwijderd als de huid gereinigd wordt. Als het zakje wordt verwijderd zijn stoma en plak eenvoudig te reinigen
Weinig mogelijkheden om met ander typen zakjes of hulpmiddelen af te wisselen. Universeel systeem; op dezelfde flensring kunnen allerlei typen zakjes, sleeves, pluggen e.d. afgewisseld worden.
Dunnere kleeflaag kan minder vocht opnemen bij transpireren. Dikkere plak heeft een grotere absorptiecapaciteit bij transpiratie.

 

2. De huidplakken van EuroTec.

Welke van de twee 2-delige systemen van EuroTec u ook kiest; alle plakken zijn van een bewezen kwaliteit en gemaakt voor een lange draagtijd en een optimale vochtregulering van de huid.

Zonder enig probleem zullen ze ook hechten op een geïrriteerde of beschadigde huid.
Aan onze plakken worden geen synthetische rubbers toegevoegd.

_MG_6969 De SUPERSOFT huidplakken kennen qua zachtheid, soepelheid en draagcomfort hun gelijke niet. Dat komt door het dunne schuimlaagje waarmee ze zijn afgewerkt. Ze zijn ook veiliger dan veel andere plakken, waarvan de stuggere toplaag van kunststoffolie na het wegsmelten van de kleeflaag in de stoma kan snijden. Dit euvel is bij SuperSoft plakken uitgesloten. De SUPERFLEX plakken zijn in feite kleine ronde SuperSoft plakken, rondom voorzien van een ademende huidvriendelijke kleefpleister.

De SUPERSOFT huidplakken kennen qua zachtheid, soepelheid en draagcomfort hun gelijke niet. Dat komt door het dunne schuimlaagje waarmee ze zijn afgewerkt. Ze zijn ook veiliger dan veel andere plakken, waarvan de stuggere toplaag van kunststoffolie na het wegsmelten van de kleeflaag in de stoma kan snijden. Dit euvel is bij SuperSoft plakken uitgesloten. De SUPERFLEX plakken zijn in feite kleine ronde SuperSoft plakken, rondom voorzien van een ademende huidvriendelijke kleefpleister.

Het soepele hydrocolloïd volgt de contouren van de huid zelfs als deze enigszins verzonken is. Voor diep verzonken stoma’s kunnen de plakken eenvoudig worden voorzien van een bolle ConvexRing aandrukring. Ook zijn er kant en klare plakken met een bolle kleeflaag beschikbaar; in convex (4 mm diep) of in extra convex (7 mm diep).

De plakken zijn leverbaar met veel voorgestanste openingen, die ook nog enigszins kunnen worden opgerekt. Men hoeft ze dus bijna nooit op maat te knippen.

_MG_6964 _MG_6967 _MG_6968

 

De huidplakken zijn verkrijgbaar in diverse flensmaten.
Het COMBIMATE systeem is leverbaar in de flensmaten: 38 mm, 45 mm, 57 mm, 70 mm, 85 mm en 100 mm. Het FLEXIMATE systeem is leverbaar in de flensmaten 40 mm, 50 mm en 60 mm.

De diameter van de flens wordt bepaald door de grootte van de stoma. De flensmaat moet minimaal 10 mm groter zijn dan de stoma.

Voor speciale doeleinden zijn er ook extra grote plakken leverbaar in verschillende uitvoeringen van 15 cm x 15 cm.

_MG_0008

Deze plakken kunnen desgewenst worden gecombineerd met een losse Circlemate pleister.
Mocht u niet goed tegen pleisters kunnen dan kunt u de randen eventueel afplakken met de zeer huidvriendelijke VARIMATE THIN strips.
3. De zakjes van Eurotec.

Alle zakjes van EuroTec zijn samengesteld uit meerdere lagen van een hoogwaardige kunststof folie.
De beige zakjes zijn zowel aan de voor- als achterzijde afgewerkt met een ventilerend laagje non-woven, dat niet alleen bijdraagt aan het draagcomfort maar ook zorgt voor een fraai uiterlijk. Het assortiment biedt gesloten zakjes, open zakjes en urostomiezakjes. Daarnaast leveren wij ook minizakjes en stomacaps.
Elk zakje is verkrijgbaar in verschillende vormen en afmetingen.

Het aanbrengen van 1-delige zakjes gaat aanzienlijk eenvoudiger met de semi-transparante zakjes. Deze zakjes zijn aan de voorzijde voorzien van een zichtvenster, waarmee de stoma zichtbaar kan worden gemaakt tijdens het aanbrengen van het zakje. Tijdens het dragen is de stoma aan het gezicht onttrokken, maar men kan te allen tijde het zichtvenster openen om de stoma tussentijds te controleren.

Een semi-transparant zakje kan eenvoudig worden omgevormd naar een volledig transparant zakje, simpelweg door de needle-pin laag te verwijderen langs de perforatie aan de rand.

_MG_6988
4. Het staaffilter.

Het staaffilter van EuroTec is bijzonder. Het is omwikkeld met een laag plastic folie, zodat de gassen aan de buiteneinden het filter binnentreden en over de gehele lengte de werkzame koolstof moet passeren. De afgelegde afstand is aanmerkelijk langer dan bij een rond filter. Tegenover de ca. 13 mm die bij ronde filters gebruikelijk is, staat hier een traject van maar liefst 32 mm. Het werkt daardoor minimaal 24 uur.

In de colo- en ileozakjes met een staaffilter is een extra folielaag aangebracht die het koolstoffilter volledig afschermt van de verdere inhoud van het zakje. In dit afgescheiden gedeelte blijft het filter onder de zwaarste omstandigheden toch droog. Hierdoor zijn de colostomiezakjes met staaffilter ook geschikt voor mensen met dunne ontlasting.

De ileostomiezakjes zijn standaard uitgerust met een Gore-Tex membraan om doorlekken of afgeven aan de kleding te voorkomen. Deze Gore-Tex membraantjes zijn ook los verkrijgbaar.

_MG_6987   _MG_6951

5. Elastomeren in de kleeflaag.

De introductie van Stomahesive zorgde in de vroege jaren ’70 voor een doorbraak. Voor het eerst was er een kleeflaag die hechtte op een droge èn een vochtige huid, zelfs als deze geïrriteerd was. Sterker nog, een kapotte huid bleek zich onder deze kleeflaag wonderwel te herstellen. Die eenvoudige plakjes van 10 x 10 cm – toen nog zonder flens – kregen al snel de bijnaam ‘kaasplak’. Elk merk zakje kon erop worden vastgeplakt. Die bijzondere kleeflaag – het hydrocolloïd – zou de basis gaan vormen van vrijwel alle latere stomahulpmiddelen, in een samenstelling die tientallen jaren ongewijzigd bleef.

Kostbaar
De ingrediënten van deze klassieke kleeflaag waren kostbaar en moeilijk te verkrijgen in een constante kwaliteit. De kleur van hydrocolloïd hing af van het type pectine dat werd gebruikt en kon variëren van lichtgeel (citroenpectine) tot okergeel (sinaasappelpectine).

Synthetische rubbers
Aan deze succesvolle formule werd helaas toch gesleuteld. De meeste fabrikanten gingen elastomeren aan hun hydrocolloïden toevoegen in de vorm van synthetische rubbers. Dat zijn relatief goedkope grondstoffen, die de kleeflaag soepeler en elastischer maken. Dat klinkt misschien gunstig, maar die elastomeren nemen wel de plaats in van dure vochtopnemende componenten.

Kostenbesparing
Door de toevoeging van synthetische rubbers gaat het hydrocolloïd verdichten, waardoor de fabrikant meer stabiele en dunnere plakken kan maken. Een plak met synthetische rubbers neemt aanzienlijk minder vocht op. Een hydrocolloïd met elastomeren is veel minder kwetsbaar en kan daardoor langdurig worden opgeslagen in grote rollen, hetgeen voor de fabrikant logistiek aantrekkelijk is. Met een hydrocolloïd in de klassieke samenstelling kan dat doorgaans niet en worden die horizontaal liggend bewaard, waarbij slechts een beperkt aantal lagen bovenop elkaar mag worden gestapeld. Ook voor de eindverpakking geldt de besparing bij elastomeerhoudende plakken. Want de klassieke hydrocolloïden moeten goed beschermd worden verpakt in blisterverpakking.

Het is al gauw goed…
Helaas wordt een hydrocolloïd vaak vooral beoordeeld op dunheid en elasticiteit, terwijl de vochtabsorptiecapaciteit en huidvriendelijkheid van veel groter belang zijn. Een plak van een 2-delig systeem moet gewoon een zekere dikte hebben, om een aantal dagen te kunnen blijven zitten, ook als de gebruiker transpireert. Voorts kunnen mensen overgevoelig zijn voor elastomeren, wat bij klassieke hydrocolloïden vrijwel is uitgesloten.

Kijk verder…
Aan synthetische rubbers kleven niet uitsluitend nadelen. Bij het Durahesive van ConvaTec dragen speciale elastomeren bij aan het zogenaamde ‘turtle-neck’ effect, waardoor het hydrocolloïd een kraag vormt rond de stoma. Ook kunnen elastomeren zorgen voor een vermindering van kleefresten op de huid of in een wond na verwijdering van de plak. Misschien gebruikt u al jaren probleemloos plakken met elastomeren. Dan is er niets aan de hand. Maar menig gebruiker wordt tegenwoordig geconfronteerd met een huidplak die veel korter stand houdt dan vroeger, vooral bij warmer weer.

Doe eens een stap terug naar de kwaliteit van vroeger
In plaats van vaker wisselen kan men dan beter overstappen op een hydrocolloïd zonder synthetische rubbers. Een hydrocolloïd dat relatief veel vocht opneemt en langer kan blijven zitten geeft meer zekerheid, is beter voor de huid en bespaart onnodige kosten. Dat een dikkere plak niet minder soepel hoeft te zijn bewijzen de SuperSoft en SuperFlex plakken van EuroTec. Die zijn veel dikker dan de meeste andere plakken en tòch soepeler door hun zachte toplaag. En ze zijn volledig vrij van synthetische èn natuurlijke rubbers.

De test
De aanwezigheid van synthetische rubbers is gemakkelijk aan te tonen. Neem een plak en trek tussen uw nagels een klein stukje van de kleeflaag af. Indien deze afbrokkelt, dan zitten er (vrijwel) geen elastomeren in. Als er dunne elastiekachtige draadjes ontstaan of u kunt het hydrocolloïd uitrekken zonder dat zich barstjes vertonen, dan weet u genoeg.

De proef op de som: een plak wordt op een glas water gekleefd en vervolgens wordt het geheel omgekeerd. Een goed hydrocolloïd houdt het lang uit zonder te gaan lekken. De rechter afbeelding toont aan dat een kleeflaag zonder elastomeren veel vocht kan opnemen. Die eigenschap is voor huidplakken veel belangrijker dan elasticiteit. EuroTec houdt vast aan het traditionele recept van hydrocolloïd, waarbij kosten noch moeite worden gespaard.